GZIP Nedir? GZIP Nasıl Kullanılır? GZIP Sıkıştırma

 


GZIP Nedir? GZIP Nasıl Kullanılır? GZIP Sıkıştırma

İnternet sitesinin açılış hızını artırmak için araştırma yapanlar GZIP nedir diye merak etmektedirler. Aşağıda GZIP nasıl kullanılır ve GZIP Sıkıştırma hakkında merak edilen her şeyi anlattık.

İnternet sitenizin hızlı açılması, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sayısını artırır. Ayrıca arama motorları hızlı açılan web sayfalarını daha yükseğe taşır. Böylece hem ziyaretçinizi elde tutabilir hem de yeni ziyaretçiler kazanma fırsatına sahip olabilirsiniz.

GZIP Nedir? Ne İşe Yarar?

GZIP, unix tabanlı işletim sistemlerinde kullanılan dosya sıkıştırma yazılımıdır. Genellikle HTML, CSS ve JS dosyaları GZIP ile sıkıştırılır. İnternet sitelerine kullanıcı tarafından erişildiği sırada dosyalar sıkıştırılır. Sıkıştırma işlemi ile birlikte dosya boyutları yüzde 70 ve yüzde 90 oranında bir azalma meydana gelir. Bu, sunucu maliyetlerinin düşmesi, site hızının artması ve kullanıcıya daha iyi bir deneyim sunmanızı sağlar.

Görüntüler zaten sıkıştırılmış olduğundan, bunları GZIP ile sıkıştırmak boyutun küçülmesine değil artmasına neden olabilir. Bu nedenle, görüntü dosyaları için GZIP kullanılması önerilmez.

GZIP nedir sorusuna kısaca “HTML, CSS ve JS dosyalarının boyutunu küçültmek için unix tabanlı sunucular üzerinde çalışan bir sıkıştırma yazılımıdır.” olarak cevaplanabilir.

GZIP Sıkıştırma Nasıl Yapılır?

GZIP, her web sunucusunda ya da platformda farklı şekilde etkinleştirilmesi olasıdır. Daha az teknik bilgi gerektiren WordPress altyapılı sitelerde de GZIP sıkıştırma kullanmak mümkündür. Diğer sunucularda bazı ayar dosyaları düzenlenmeli ve GZIP aktivasyon kodu yazılmalıdır. Windows tabanlı sunucular ise ek kurulum gerektirir. Popüler sunucular için GZIP sıkıştırma nasıl yapılır aşağıda anlatılmıştır.

WordPress GZIP Etkinleştirme

WordPress sitenizi hızlandırmak için de GZIP sıkıştırma yöntemini kullanabilirsiniz. GZIP’in ne olduğu hakkında bilginiz yoksa yukarıdaki yazıyı okumanızı tavsiye ederiz. Daha sonra bu kısma gelerek WordPress GZIP etkinleştirme nasıl yapılır öğrenebilirsiniz. WordPress sitenize bir eklenti yardımıyla da GZIP sıkıştırmayı açabilirsiniz. Ancak, daha profesyonel bir yol izleyerek doğrudan .htaccess dosyasını düzenleyerek de yapabilirsiniz.

NGINX web sunucularında GZIP’i açmak için aşağıdaki kodu nginx.conf dosyasına yapıştırın.

gzip on;
gzip_disable “MSIE [1-6]\.(?!.*SV1)”;
gzip_vary on;
gzip_types text/plain text/css text/javascript image/svg+xml image/x-icon application/javascript application/x-javascript;

Aşağıda yazan kodları ise public_html ana dizininde bulunan .htaccess dosyasının içine yapıştırın.

<IfModule mod_deflate.c>

# Compress to HTML, CSS, JavaScript, Text, XML and font files.

AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript

AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml

AddOutputFilterByType DEFLATE application/vnd.ms-fontobject

AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font

AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-opentype

AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-otf

AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-truetype

AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-font-ttf

AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript

AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml

AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml

AddOutputFilterByType DEFLATE font/opentype

AddOutputFilterByType DEFLATE font/otf

AddOutputFilterByType DEFLATE font/ttf

AddOutputFilterByType DEFLATE image/svg+xml

AddOutputFilterByType DEFLATE image/x-icon

AddOutputFilterByType DEFLATE text/css

AddOutputFilterByType DEFLATE text/html

AddOutputFilterByType DEFLATE text/javascript

AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain

AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml

</IfModule>

Site Hızı Nasıl Arttırılır?

GZIP de dahil olmak üzere site hızını arttırmak için pek çok yöntem vardır. Öncelikle site hızı hakkında detaylı bir yazı arıyorsanız aşağıdaki önerilen yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz.

Önerilen Yazı: Site Hızı Nedir? Site Hızı Nasıl Arttırılır?

Sitenizin hızını arttırmak istiyorsanız ilk olarak kaliteli bir hosting sağlayıcısıyla çalışmanız gerekir. Sunucunuz hızlıysa siteniz de hızlı olur. Daha sonra sitenize yüklediğiniz görsellerin boyutlarına dikkat etmelisiniz. 

Yüksek boyutlu görselleri optimize etmeden sitenize eklememelisiniz ki siteniz yavaş açılmasın. HTML, CSS, JS dosyalarını sıkıştırarak site boyutunu azaltmayı hedeflemelisiniz. CDN ve önbellekleme kullanarak sitenize gelen ziyaretçilerin daha hızlı bir şekilde gezinmesini de sağlamanız tavsiye edilir.

YORUMLAR

Ad

Akıllı telefon,1,Alışkanlıklar,1,Astroloji,4,Başarı,3,Başarılı İnsanlar,1,Bilgisayar,44,Bilim,9,Blockchain,1,Blog,1,Burçlar,3,canlı,1,cansız saçlar,1,cilt,2,CoronaVirus,6,Covid-19,5,ÇayMolası,7,Davet,1,Değişim,1,deney,1,Dijital Pazarlama,58,Doğa Olayları,3,Eğlence,44,ekonomik,1,Eski eşyalar,1,Facebook,16,fayda,1,Fotoğrafçılık,1,Gezi,2,Gözleme,1,Grafik Tasarım,9,Gündem,242,Güzellik,5,Haberler,1,Hız,1,Instagram,57,influencer,50,İnternet,44,İş Dünyası,43,İz Bırakanlar,3,Kıyafet,2,Kişisel Gelişim,4,Kombin,2,Kripto Para,29,Last.fm,2,makyaj,2,Marka Yönetimi,12,Mimari,1,Minimalist,1,Minimalizm,1,Moda,3,Mutfak,1,Netflix,1,Oyun,67,Para,3,Psikoloji,3,Reels,1,Renkler,1,saç,1,Saç dökülmesi,1,Sağlık,25,saten,1,SEO,44,Snapchat,2,Spotify,4,Şık,1,tarayıcı,1,Tarih,2,Tarz,1,Teknoloji,53,Tiktok,18,TopStory,22,Topuklu Ayakkabı,1,Trend,1,Twitch,11,Twitter,16,Uygulama Bilgileri,55,Ürün Önerileri,3,VPN,1,Website kurulumu,11,Whatsapp,11,Wordpress,31,yastık,1,Yaşam,26,Yazılım,26,Yemek,2,Yemektarifi,5,Yeni yıl,1,Yeniden,1,Yenilikler,3,YouTube,45,YüksekSes,15,
ltr
item
Sosyal Medyanın Sesi: GZIP Nedir? GZIP Nasıl Kullanılır? GZIP Sıkıştırma
GZIP Nedir? GZIP Nasıl Kullanılır? GZIP Sıkıştırma
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWD6kJr4aQqfhWRnd5uBU_mt_zcdmLd0xUPkNyPsLaesXLbcwHK0Pl-ZxgfhkT5OU59XzkMqVm8s7Jtd9gyMNd8QOMm0HU-TNGVsdUkQzUeH638lS5Bsy3d4R4GhJrMmph9nteK5Kcb1Y/w640-h336/image.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhWD6kJr4aQqfhWRnd5uBU_mt_zcdmLd0xUPkNyPsLaesXLbcwHK0Pl-ZxgfhkT5OU59XzkMqVm8s7Jtd9gyMNd8QOMm0HU-TNGVsdUkQzUeH638lS5Bsy3d4R4GhJrMmph9nteK5Kcb1Y/s72-w640-c-h336/image.png
Sosyal Medyanın Sesi
https://www.sosyalmedyaninsesi.com/2021/09/gzip-nedir-gzip-sikistirma.html
https://www.sosyalmedyaninsesi.com/
https://www.sosyalmedyaninsesi.com/
https://www.sosyalmedyaninsesi.com/2021/09/gzip-nedir-gzip-sikistirma.html
true
7051234978584080155
UTF-8
Tüm yayınlar yüklendi Yayın bulunamadı Tamamını gör Devam.. Yanıtla Yanıtı iptal et Sil By AnaSayfa SAYFALAR YAYINLAR TAMAMI SİZİN İÇİN ÖNERİLEN Kategori ARŞİV SEARCH TÜM YAYINLAR Talebiniz ile eşleşen yayın bulunamadı Back Home Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pzt Sal Çrş Perş Cum Cmt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Oca Şbt Mar Nis Mayıs Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara hemen 1 dk önce $$1$$ minutes ago 1 saat önce $$1$$ hours ago Dün $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago 5 haftadan daha önce Takipçiler Takip Et BU ÖZEL İÇERİK KİLİTLİDİR 1. ADIM: Sosyal medyada paylaşın 2. ADIM: Sosyal medyada paylaştığınız linke tıklayın Tüm Kodu Kopyala Tüm Kodu Seç Tüm kod panoya kopyalandı Kod veya text kopyalanamadı , lütfen [CTRL]+[C] (CMD+C Mac için) uygulayın İçerik Tablosu